“Achter de veranderlijke vormen van de natuur

ligt een onveranderlijke, zuivere werkelijkheid”.


Piet Mondriaan, 1925.


In mijn werk ben ik op zoek naar de essentie der dingen. De vorm van een voorwerp kan mij dermate boeien dat ik, door eindeloos vereenvoudigen, tot de kern ervan kom.


Hierbij maak ik gebruik van vorm, restvorm, ruimte, stilte, stapeling, omkering, spiegeling,kanteling, contrasten tussen rechte en schuine lijnen, verkleining/vergroting. Ook door middel van complementaire en simultane kleurcontrasten probeer ik de essentie te ontdekken. Lichtval en schaduwwerking kunnen deel uitmaken van de compositie.


Als dragers maak ik gebruik van doek, paneel, papier, olieverf, acryl, inkt en potlood, maar ook hout en metaal worden aangewend om het doel te bereiken: een helder en ritmisch werk dat niet alleen mij maar ook de toeschouwer weet te verrassen.


Muziek is een wezenlijk onderdeel in mijn werk. Ritme, stilte en klank daarvan is voor mij een bron van inspiratie.


Als autodidact heb ik mijn eigen weg gevonden om tot uitdrukking te brengen wat me raakt.

Vanuit een realistische verbeelding die zich aanvankelijk toespitste op het stilleven, ontdekte ik dat ik daar vele kanten mee op kon gaan. Abstraheren, het weergeven van een ander perspectief, het vereenvoudigen van vormen maakten mij steeds enthousiaster om op de ingeslagen weg door te gaan. Daarbij liet ik al snel het weergeven van de werkelijkheid los en belandde ik in een abstracte verbeelding waarbij vorm en kleur de belangrijkste ingrediënten zijn geworden om tot een werk te komen.


De uitspraak van Mondriaan die ik als titel aan dit geschrift meegeef, is voor mij een bevestiging dat ik mijn zoektocht naar de oervorm der dingen voort moet zetten.

Niet voor Mondriaan, maar omdat die tocht mij zo mateloos boeit.


Walter Maas

april 2011